Blik op indexeren
Blog

Blik op indexeren

Blik op indexeren

Blik op indexeren

Het einde van het jaar is in zicht. Dat betekent ook dat 1 januari dichterbij komt, het moment waarop veel contracten geïndexeerd mogen worden. De kans is groot dat de eerste voorstellen voor indexeringen nu al bij je binnendruppelen. Het lijkt het ons goed om een blik te werpen op dit onderwerp.

 Voorwaarden in het contract?

Om te weten op basis waarvan een contract geïndexeerd kan en mag worden, is het belangrijk om het contract goed te kennen. Het kan bijvoorbeeld zijn op basis van vergoedingen vanuit de overheid of de geldende cao. In sommige gevallen zijn er geen voorwaarden voor indexeren opgenomen in de overeenkomst of mogen leveranciers op basis van het contract een gemotiveerd voorstel indienen. Dan is het extra van belang om kennis te hebben van de markt, de (veranderende) wet- en regelgeving en de indexcijfers van de betreffende markt.

 Investeren in een goede relatie

Verder moeten we de kostenontwikkelingen niet vergeten. Het streven is dat opdrachtgever en leverancier bereid zijn te investeren in een duurzame relatie. Dat betekent dat er een gezonde financiële basis onder het contract moet liggen. Uiteraard heeft de leverancier ooit het prijspeil bedacht, maar dat betekent niet deze altijd vast blijft staan. Daardoor kan scheefgroei ontstaan in prijsontwikkelingen (wat je betaalt als opdrachtgever) en kostenontwikkelingen (kosten voor de leverancier). Dit kan vervolgens van negatieve invloed zijn op de goede relatie.

 Het voortouw nemen

Het contract is de basis van de indexering. Ook al heb je een goede samenwerking met de leverancier, dan is het alsnog goed om objectief naar de voorstellen voor indexeringen te kijken. Je kunt uiteraard ook  jouw inkoper of contractmanager vragen om het voorstel te beoordelen. Uiteindelijk ben je als opdrachtgever in de lead om op de hoogte te zijn van een indexering.

 Samenvattend is het contract leidend voor de indexering; en niet de aankondiging van jouw leverancier.

Blik op indexeren
Benieuwd naar de mogelijkheden? 
Neem contact op met een adviseur van Alpha voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak.

Blog gemist?

Vacature Junior Inkoper (32 of 36 uur)

Vacature Junior Inkoper (32 of 36 uur)

Alpha in het kort Alpha Adviesbureau bestaat uit totaal 14 medewerkers verdeeld over 3 afdelingen: afdeling Inkoop, Contractmanagement en Kwaliteit. Deze d...
Terugblik op een succesvol Contract Congres!

Terugblik op een succesvol Contract Congres!

Op donderdag 21 april jl. vond het eerste congres plaats welke is georganiseerd door Alpha Adviesbureau en Pactum: het Contract Congres 2022. Zoals de eigena...
Goedkoop of goede koop?

Goedkoop of goede koop?

De schriften zijn op en je kunt nergens nieuwe batterijen vinden voor de computermuis die je nu echt niet meer kunt gebruiken. Als je een bestelling plaatst ...

Contactinformatie

Ontdek wat Alpha voor jou kan betekenen. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens of vul het formulier in. Wij nemen dan contact met je op.
Logo van Alpha Adviesbureau
  • Pieter Sneeuwplein 12
  • 9641 KA Veendam
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Kvk Groningen: 02037553

Contact

Vul een naam in...
Vul een (geldig) e-mailadres in...
Vul een (geldig) telefoonnummer in...
Vul een vraag of opmerking in...
Ben je een robot?

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Alpha?
Vul hieronder jouw gegevens in en wij sturen je onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op facilitair gebied.

Je kunt ons natuurlijk ook even bellen 085 200 3991
Copyright© 2021 Alpha. Realisatie: 1609Bold & Internetbureau Praes