Fair of dichtbij?
Blog

Fair of dichtbij?

Fair of dichtbij?

Fair of dichtbij?

Wanneer je op zoek bent naar een leverancier voor – bijvoorbeeld – suiker, dan kies je niet voor de eerste de beste, maar vergelijk je een aantal leveranciers met elkaar. Zo levert de ene leverancier bijvoorbeeld fairtrade suiker en de ander niet. Dan is de keuze snel gemaakt. Maar vanuit welk perspectief maak jij deze keuze eigenlijk? Het wordt steeds vanzelfsprekender om bewust na te denken over je boodschappen en de inkoop voor je organisatie. Termen als biologisch en fairtrade zijn ons dan ook niet vreemd. Fairtrade is een internationaal keurmerk en staat voor eerlijke handel. Zodat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Om het Fairtrade keurmerk te krijgen, moet ook de productie op een duurzame en milieuvriendelijke manier plaatsvinden. Fairtrade producten zijn goed. Goed voor de boeren. Maar dat betekent niet automatisch ook goed voor het milieu.

Fairtrade klinkt heel verantwoord. En dat is het in zekere zin natuurlijk ook. Het is goed voor de boeren die een fatsoenlijke prijs krijgen en werken onder de juiste arbeidsomstandigheden. Op zich niks mis mee. Maar als we het hebben over milieu, is Fairtrade misschien niet de allerbeste keuze. De suiker moet namelijk een flinke afstand overbruggen om uiteindelijk hier in de schappen te komen.

Om te bepalen wat voor jou de passende producten zijn is het dus goed om terug te gaan naar de basis. Wat is voor jou belangrijk? Duurzaamheid, maatschappelijk verantwoorde producten of producten die prijstechnisch aantrekkelijk zijn. En in dit geval is het handig om het hele spectrum te kunnen overzien in plaats van je te focussen op één enkel aspect. Weet waar je het over hebt, in plaats van aannames te maken en te vertrouwen op alles wat de media je voorzet.

Alpha is in staat om jou te helpen het hele spectrum te overzien waardoor je niet verdwaalt in loze kreten en beloftes. Bij de advisering van inkooptrajecten kijken we samen met jou naar je specifieke wensen. Sommige klanten willen graag circulair inkopen. We kijken dan altijd samen naar het hoe, maar ook naar het waarom. Niet ieder mooi verhaal is ook de waarheid. Het gaat er om dat wij jou een bredere blik op de markt bieden zodat jij de voor jou juiste keuze kan maken. Het is belangrijk om alles te weten voordat je deze keuze maakt.

Wil jij bewust suiker inkopen met een Fairtrade keurmerk omdat je de boeren wil steunen? Helemaal goed! Maar ben je meer duurzaamheidsgericht, dan is lokaal inkopen een betere optie voor je. Staar je niet blind, maar verken je opties. Alpha helpt je hierbij.

Fair of dichtbij?
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op met een adviseur van Alpha voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak.

Blog gemist?

Kwaliteitsinspecties en  -keuringen

Kwaliteitsinspecties en -keuringen

Als organisatie krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met verschillende kwaliteitsinspecties en -keuringen. Want om zeker te weten dat werkzaamheden op een ...
Zweten tijdens kantooruren met AlphaVit!

Zweten tijdens kantooruren met AlphaVit!

We zijn steeds meer bezig met het belang van gezond en vitaal ouder worden. Een belangrijk onderdeel daarvan is je mentale en fysieke gezondheid. Maar lang n...
Nieuwe samenwerking met online contractbeheersysteem

Nieuwe samenwerking met online contractbeheersysteem

Alpha maakt een nieuwe stap in het aanbieden van totaalbeheer door een samenwerking aan te gaan met het online contractbeheersysteem van Pactum. Mathieu Lant...

Contactinformatie

Ontdek wat Alpha voor jou kan betekenen. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens of vul het formulier in. Wij nemen dan contact met je op.
Logo van Alpha Adviesbureau
  • Pieter Sneeuwplein 12
  • 9641 KA Veendam
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Kvk Groningen: 02037553

Contact

Vul een naam in...
Vul een (geldig) e-mailadres in...
Vul een (geldig) telefoonnummer in...
Vul een vraag of opmerking in...
Ben je een robot?

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Alpha?
Vul hieronder jouw gegevens in en wij sturen je onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op facilitair gebied.

Je kunt ons natuurlijk ook even bellen 085 200 3991
Copyright© 2021 Alpha. Realisatie: 1609Bold & Internetbureau Praes