Maak kennis met Alpha Adviesbureau, regisseur op facilitair gebied

Circulair inkopen: wat is het en hoe doe je het?

Duurzaamheid staat al meerdere jaren centraal in onze maatschappij. Ook binnen het bedrijfsleven en (semi) overheidsorganisaties merken wij dat er steeds meer aandacht is voor duurzaamheid en circulariteit. Circulair inkopen is dan ook in opkomst.

Circulair inkopen

Hierbij wordt in het Programma van Eisen nadruk gelegd op de circulariteit van producten en diensten. Door deze eisen te stellen, stimuleren opdrachtgevers de markt om zich steeds meer toe te leggen op het circulair inrichten van haar producten en/of dienstverlening. Denk hierbij aan hergebruik van deelproducten, maar ook aan het toepassen van innovatieve technologieën (zoals 3D-printen), waardoor op maat onderdelen vervangen kunnen worden. Hierdoor hoeven producten niet weggegooid te worden bij een defect, maar kan deze met een kleine ingreep opnieuw gebruikt worden; een stimulans voor circulariteit.

Een stuk ingrijpender is het stimuleren van nieuwe businessmodellen. Hierbij is de basis van de overeenkomst dat opdrachtgever toegang heeft tot diensten/producten, maar deze niet standaard in een bepaalde hoeveelheid afneemt en op voorraad heeft. Ook het terugnemen van producten na afloop van de overeenkomst is onderdeel hiervan.

Circulaire economie

Om een circulaire economie te bevorderen, is enige verandering noodzakelijk. In de aanbestedingsprocedures worden andere eisen gesteld. Maar dit is niet voldoende. Voor het optimaal integreren van een circulair inkoopbeleid, is het noodzakelijk dat de gehele organisatie circulariteit omarmt en inbedt in haar beleid.

Alpha Adviesbureau is voorstander van de verschuiving van een consumptiemaatschappij naar een circulaire samenleving. Kunnen wij hierin voor u iets betekenen?

Wilt u zelf al de eerste stappen nemen, dan kunt u een quickscan invullen in de webtool ISO 20400.

Op de hoogte blijven van Alpha adviesbureau?

Vul hieronder uw gegevens in en wij sturen u onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op facilitair gebied.

Spendanalyse

Alpha Adviesbureau ondersteunt u bij de professionalisering van uw inkoop

Meer weten?

U kunt natuurlijk ook even bellen 085 200 3991

Contact opnemen