Het einde van het jaar is in zicht. Dat betekent ook dat 1 januari dichterbij komt, het moment waarop veel contracten geïndexeerd mogen worden. De kans is groot dat de eerste voorstellen voor indexeringen nu al bij je binnendruppelen. Het lijkt het ons goed om een blik te werpen op dit onderwerp.
Voorwaarden in het contract?
Om te weten op basis waarvan een contract geïndexeerd kan en mag worden, is het belangrijk om het contract goed te kennen. Het kan bijvoorbeeld zijn op basis van vergoedingen vanuit de overheid of de geldende cao. In sommige gevallen zijn er geen voorwaarden voor indexeren opgenomen in de overeenkomst of mogen leveranciers op basis van het contract een gemotiveerd voorstel indienen. Dan is het extra van belang om kennis te hebben van de markt, de (veranderende) wet- en regelgeving en de indexcijfers van de betreffende markt.
Investeren in een goede relatie
Verder moeten we de kostenontwikkelingen niet vergeten. Het streven is dat opdrachtgever en leverancier bereid zijn te investeren in een duurzame relatie. Dat betekent dat er een gezonde financiële basis onder het contract moet liggen. Uiteraard heeft de leverancier ooit het prijspeil bedacht, maar dat betekent niet deze altijd vast blijft staan. Daardoor kan scheefgroei ontstaan in prijsontwikkelingen (wat je betaalt als opdrachtgever) en kostenontwikkelingen (kosten voor de leverancier). Dit kan vervolgens van negatieve invloed zijn op de goede relatie.
Het voortouw nemen
Het contract is de basis van de indexering. Ook al heb je een goede samenwerking met de leverancier, dan is het alsnog goed om objectief naar de voorstellen voor indexeringen te kijken. Je kunt uiteraard ook jouw inkoper of contractmanager vragen om het voorstel te beoordelen. Uiteindelijk ben je als opdrachtgever in de lead om op de hoogte te zijn van een indexering.
Samenvattend is het contract leidend voor de indexering; en niet de aankondiging van jouw leverancier.