Inkoop en aanbesteden

Een aanbesteding is een inkoopmethode waarbij een opdrachtgever een voorgenomen inkoopopdracht bekendmaakt. In de bekendmaking staat een Programma van Eisen (PvE) waarin de eisen staan beschreven die de opdrachtgever aan het product of de dienst stelt en waaraan de potentiële leverancier in ieder geval aan moet voldoen.

Wanneer er een inkoopvraagstuk ligt bij een aanbestedende dienst, heb je vaak te maken met een aanbesteding. Leveranciers worden uitgenodigd om op basis van een bestek een offerte in te dienen voor deze opdracht. Na sluiting van de termijn, wordt de opdracht gegund aan de leverancier die het beste voldoet aan de inschrijvingsnormen. Je hebt de keuze uit 3 gunningscriteria: de beste prijs-kwaliteitverhouding (BPKV), de laagste kosten berekend op basis van kosteneffectiviteit of de laagste prijs. Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) is de overkoepelende term geworden voor de 3 gunningscriteria.


Europees aanbesteden

De kans is groot dat je een keer te maken krijgt met Europese aanbestedingen voor jouw facilitaire inkoop, vooral wanneer je organisatie deel uitmaakt van de publieke sector. Opdrachten met een waarde boven een bepaalde drempel moeten in principe volgens voorgeschreven Europese procedures worden aanbesteed. Het drempelbedrag voor de geraamde contractwaarde is € 214.000 (excl. btw). Door Europees aan te besteden, kunnen ondernemers uit alle EU-lidstaten inschrijven op de opdracht. De aanbestedingsplicht geldt alleen voor opdrachten van aanbestedende diensten, niet voor private partijen. De Aanbestedingswet 2012 stelt het gebruik van TenderNed voor het doen van (voor)aankondigingen verplicht. Bij opdrachten onder de drempelwaarde geldt de Europese publicatieplicht niet. Op deze opdrachten pas je je eigen inkooprichtlijnen toe of volg je één van de nationale procedures.

Mocht je te maken krijgen met Europese aanbestedingen, dan is het raadzaam om je te laten informeren door één van onze deskundige adviseurs. Hiermee voorkom je namelijk dat je verstrikt raakt in een web van complexe juridische procedures én weet je zeker dat je (Europese) aanbestedingen goed geregeld zijn.


Meervoudig Onderhands aanbesteden

Meervoudig Onderhands aanbesteden is vergelijkbaar met Europees aanbesteden. Het verschil zit hem in het drempelbedrag. Voor meervoudig onderhands aanbesteden ligt het drempelbedrag van de geraamde contractwaarde onder de €214.000 (excl. btw). In een meervoudig onderhandse aanbesteding kun je zelf 3 tot 5 marktpartijen selecteren voor het uitbrengen van een offerte. Dit geeft iets meer keuze dan bij een Europese aanbesteding. Wij nemen altijd de zelfde uitgangspunten als bij een Europese aanbesteding zodat dit op een professionele manier wordt ingekocht.

 


Waarom je aanbesteding laten begeleiden door Alpha?

Een aanbesteding organiseren is niet eenvoudig. Je wordt geconfronteerd met complexe wet- en regelgeving waarvoor specifieke juridische kennis vereist is. Bovendien is het verstandig om in zulke procedures te weten hoe de markt in elkaar zit en welke factoren een rol spelen bij jouw aanbesteding. Wij hebben uitgebreide ervaring met - en kennis van - het organiseren van verschillende soorten aanbestedingen op facilitair gebied. Onze deskundige adviseurs kennen de verschillende markten en branches, hebben uitgebreide juridische kennis en jarenlange ervaring met aanbestedingen. Ze begeleiden je vanaf de eerste inventarisatie tot aan de uiteindelijke afronding en implementatie.

De voordelen van Alpha:

 

  • Wij zijn een onafhankelijk inkoopadviesbureau;
  • We achterhalen de daadwerkelijke inkoopbehoefte en kijken daardoor verder dan jouw oorspronkelijke inkoopvraagstuk;
  • We zetten jou als klant centraal en begeleiden je van A tot Z, waarbij jouw belangen altijd voorop staan;
  • Wij komen tot een contract die voor alle betrokken partijen voordelig is;
  • Wij zorgen voor efficiencyvoordelen.

Contactinformatie

Ontdek wat Alpha voor jou kan betekenen. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens of vul het formulier in. Wij nemen dan contact met je op.
Logo van Alpha Adviesbureau
  • Pieter Sneeuwplein 12
  • 9641 KA Veendam
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Kvk Groningen: 02037553

Contact

Vul een naam in...
Vul een (geldig) e-mailadres in...
Vul een (geldig) telefoonnummer in...
Vul een vraag of opmerking in...
Ben je een robot?

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Alpha?
Vul hieronder jouw gegevens in en wij sturen je onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op facilitair gebied.

Je kunt ons natuurlijk ook even bellen 085 200 3991
Copyright© 2024 Alpha. Realisatie: 1609Bold & Internetbureau Praes